I mitt blogginlägg skulle jag vilja dela med mig hur jag arbetat med VENN-diagram i åk 9 i ämnet svenska. Att läsa skönlitteratur är något som jag lägger stor vikt vid i undervisningen med tanke på språkets betydelse för hur eleverna lyckas med sina studier. Men verktyget VENN-diagram var något nytt, både för dem och för mig!
Under tre veckors tid hade vi haft ett bokprojekt där jag delade in i klassen i fyra grupper som läste varsin bok, nämligen En ö i havet (Annika Thor), Kallt som i graven (Robert Swindells), Den femte mannen (Carlo Laszlo) och Outsiders (S.E. Hinton). Alla titlar passar ungdomar väldigt bra utifrån de aktuella tema som de tar upp nämligen utanförskap, mobbing, gängtillhörighet, rasism och vänskap. Redovisningsformen, kopplad till kunskapskraven i läroplanen, var en skriftlig bokpresentation och muntlig diskussion i grupp kring de olika titlarna. Efter detta var det så dags för VENN-diagram, där jag valt ut en huvudperson i varje bok som eleverna skulle utgå ifrån. Därefter följde de arbetsgången nedan:
1. Skriv rubrikerna JAG SJÄLV och HUVUDPERSONEN I BOKEN
2. Jämför dig själv med huvudpersonen. Följande punkter kan vara till din hjälp (ålder, familj, egenskaper, intressen, känslor, kompisar och upplevelser)
3. Likheterna skriver du i mitten och olikheterna på varsin sida
4. Ni som läst samma bok ska sedan i grupp jämföra era diagram. Reflektioner?
5. Lämna in era VENN-diagram till mig
6. Utvärdering med hjälp av Mentimeter
Diskussionerna blev givande och elevernas engagemang var stort! Sättet att gå in på djupet av en läst text var annorlunda jämfört med vad de gjort tidigare och de fick lära sig att jämföra och kontrastera. I den digitala utvärderingen kom bland annat följande tankar fram:
- Jag tyckte att det var bra för att man fick se hur mycket olikheter man hade med huvudpersonerna.
- Tyckte det var intressant för då såg man likheterna och skillnaderna. När jag väl började såg jag att vi hade mycket gemensamt.
- Det var bra att för det var något annorlunda från vad vi brukar göra och det får en verkligen att tänka mer.
- Jag tyckte att det var roligt och att det var enkelt. Jag vill göra det här oftare för det var jättekul. Man fick tänka mycket.
- Tycker inte att man ska behöva säga personliga saker i en skoluppgift. Annars var det bra.
Om ni vill ha fler tips på hur man kan arbeta med textsamtal, är det bara att gå in på Läs-och Skrivportalen via Skolverkets hemsida!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar