Här var min ambition att låta eleverna visa sin läsförståelse genom att arbeta med bilden på bokomslaget och koppla den till innehållet genom tolkning. Vi började med ett "modellomslag" dvs jag visade utifrån boken Vittne av Robert Swindells hur eleverna skulle kunna analysera med hjälp av uppgiftsfrågorna (se nedan).
För att ha ett ämnesspråk i analysen gick vi igenom ord som typografi, versaler/gemener och tecknade illustrationer kontra foton. Färgsättningen var också något centralt och vi diskuterade betydelsen av bakgrundsfärg, färgkombinationer (i detta spänningstemat var vitt-svart-rött vanligt och även blått-grått) och hur man arbetat med skuggningar. Avslutningsvis kom vi in på symboler och många upptäckte att ögon var en vanlig symbol. Vad kunde vara syftet med det? Elevernas svar blev "en känsla av att man är iakttagen" och "att skapa en obehagskänsla".
Sedan var det dags för att göra individuella analyser utifrån mallen nedan:
Ta hjälp av dess frågor när du planerar:
- Inled med att berätta mycket kort vad din bok heter, vem som har skrivit den och vad den handlar om.
- Berätta om omslaget på din bok.
- Påverkade omslaget ditt val av bok? Varför?
- Färger, bilder, text - vad skapar de för känsla?
- Stämmer omslaget överens med innehållet i boken? På vilket sätt?
- Vilken läsare tror du blir intresserad av omslagets design?
- Om du skulle "sälja in" din bok - vad skulle du då säga?
- Vad är intressant med just din bok? Språk? Handling? Personer?
- Varför skulle din bok kunna vara intressant för andra att läsa? Vem tycker du ska läsa boken?
- Avsluta med att ge din bok ett betyg. Boken får av mig ____ av 5 getingar.
Sammanfattningsvis var elevernas reflektion att de önskade att omslaget skulle spegla innehållet och locka till läsning. Några kände att omslaget inte hade så stor betydelse i bokvalet utan där var det istället baksidestexten som hade varit avgörande. Min reflektion som lärare var att deras analys speglade deras läsförståelse på ett annat sätt, och att de som vanligtvis har svårt för att visa skriftligt hur de tagit till sig texten lyckades bättre muntligt.
Koppling till kursplanen
SYFTE : I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden. Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra
CENTRALT INNEHÅL: Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra
KUNSKAPSKRAV (betyget C): Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att på ett ändamålsenligt sätt välja lässtrategier utifrån olika texters särdrag. Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsaksammanhang visar eleven god läsförståelse. Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.