Bland annat har Läslyftet startat här i Mölndal och med den även en Processledarutbildning för handledarna, som Christer Ferm och Camilla Rudevärn håller i. I detta inlägg skriver jag ur flera perspektiv, dels som samordnare för Läslyftet, dels som handledare för kollegorna på min egen skola, Katrinebergsskolan. Att få möjligheten att kombinera dessa två roller känns otroligt lärorikt och spännande!
Vad är då Läslyftet? Det är Skolverkets nationella satsning i form av en fortbildning i språk-, läs- och skrivdidaktik för lärare inom alla ämnen. Som vi alla vet, är läsförståelse och skrivförmåga avgörande för elevers utveckling och lärande i skolan. Även för elevernas framtida delaktighet i samhälls- och yrkesliv är dessa förmågor av stor betydelse. Och som alla är väl medvetna om, är elevernas språk- och kommunikationsutveckling alla lärares ansvar.
I fokus för fortbildningen står kollegialt lärande, där vi lärare lär av och med varandra. Enligt forskning har kompetensutbildning genom kollegialt lärande, som utförs systematiskt och över tid, stor chans att bli bestående. På så sätt kan kvaliteten i undervisningen utvecklas och på sikt är målet att vända de sjunkande läsförståelseresultaten i PISA. Läslyftets fortbildningsmodell innebär att lärare med stöd av en handledare har uppgifter att lösa, diskutera och reflektera över. Detta med att reflektera och diskutera sin undervisning är ju inget nytt, tänker ni säkert! Men i det kollegiala lärandet arbetar man genomtänkt med ett strukturerat lärande och stor vikt läggs vid hur man arbetar sig fram till lösningen av en uppgift, hur man formulerar ett problem och hur man kritiskt granskar andras och sitt eget arbete.
Här har handledarna en viktig roll att ge återkoppling så att de deltagande lärarna känner att diskussionen gör att de kommer vidare. Genom Processledarutbildningen ,som SUE skapat, utbildas nu ett antal certifierade processledare i Mölndals stad som ska vara ett stöd för rektor oavsett vilka satsningar på skolutveckling som görs på enheten. Det här läsåret är det då en fördjupad inriktning mot Läslyftet. Två heldagars utbildning utav 4,5 har gett mig otroligt mycket, som jag behöver i min roll som handledare! Innehållet har varit bland annat:
- Coachande samtal/reflekterande vän
- Samtalsfärdigheter
- Grupputveckling
- Processledning
- Lärande besök/kollegahandledning,
- Reflektion/Observation
- Beprövad erfarenhet
På Katrinebergsskolan, där vi valt att arbeta med modulen Samtal om text, har vi nu hunnit med två träffar. Jag handleder nio kollegor åk 1-9 med olika ämneskompetens och som ni förstår varierar samtalens innehåll på ett intressant sätt, eftersom vi verkar inom olika ämnen/stadier och har olika infallsvinklar kring läsandet! Inledningsvis ställde jag följande fråga Vilka förväntningar har du på Läslyftet? Svaren blev bland annat:
- Få nya infallsvinklar hur jag kan "lyfta" elevernas läsförståelse, ordkunskap, läsflyt och skrivande
- Finna nya, intressanta och användbara metoder att använda i min undervisning
- Utbyte med kollegor
- Att bli bättre på att inspirera barn till läsning
- Att få våra elever intresserade av att uppleva läsning, inte bara se det som en uppgift som ska göras
Blir du nyfiken på att veta mer om Läslyftet, finns mycket information på Skolverkets hemsida och Läs- och skrivportalen!