fredag 10 april 2015

På Katrinebergsskolan är vi alla språklärare

Nu börjar det hända saker! I tidigare inlägg har jag presenterat hur Anna-Maria Åkerberg (Modersmålsenheten) och jag arbetar med Språk i alla ämnen som kompetensutveckling i åk 1-9 på Katrinebergsskolan. Målen är:
  • Språkutvecklande arbete i alla ämnen
  • Teorier för lärande
  • Aktuell forskning
  • Praktiska verktyg
Som vi alla är väl medvetna om är det viktigt att vi lärare är tydliga i vår planering, våra instruktioner, vår stöttning och bedömning. Vi måste också uppmuntra ämnesspecifika begrepp samt ha en tillåtande klassrumsmiljö,där eleverna vågar göra misstag. Detta har varit en röd tråd i arbetet och under vårens träffar har vi bland annat tittat närmare på vilka ord/begrepp som används i olika ämnen och vilka av dem som  skapar problem för eleverna. Det kollegiala lärandet har varit på hög nivå, då vi växlat mellan att arbeta och diskutera arbetslagsvis och ämnesvis i ett 1-9 perspektiv. Fokus har också varit att introducera begreppet genrepedagogik och hur man kan använda sig av cirkelmodellen för att stötta och utmana eleverna. Modellen nedan visar cirkelmodellens fyra faser, vilka alla beskrivs utförligt i Pauline Gibbons "Stärk språket Stärk lärandet".


För att konkretisera det hela, kommer här min beskrivning hur jag använder den i svenska som andraspråk åk 7-9 när vi skriver INSÄNDARE (argumenterande text).
I fas 1 bygger vi upp förkunskap om ämnet genom att diskutera vad en insändare är, läsa olika insändare och fokusera på innehållet.
fas 2 läggs fokus på texttypens syfte, struktur och språkliga drag. Vi dekonstruerar en insändare och tittar på hur den är uppbyggd (rubrik, åsikt och argument). Här blir eleverna bekanta med metaspråk - ett språk för att tala om språk.
Fas 3 innebär skrivande av en gemensam text. Med modern teknik är det enkelt att genomföra i helklass,där jag som lärare skriver med hjälp av projektor. Engagemanget brukar vara stort och eleverna känner att de tillsammans skapar något bra.
Nu är de mogna för fas 4, vilket innebär att de skriver egna insändare. Här brukar jag använda mig av kamratrespons, något som ingår i kunskapskraven.
Övergripande för Katrinebergsskolans arbete med ett språkutvecklande arbetssätt är att nå en högre måluppfyllelse och det är något som jag är övertygad om att vi gör om vi arbetar stöttande på det här sättet. Och det var detta jag tänkte på i inledningen "Nu börjar det hända saker". Senast vi träffades v 14  började det konkreta arbetet i arbetslagen med att planering av hur lärarna i olika klasser ska använda cirkelmodellen i undervisningen. Jag ser med spänning fram emot fortbildningsdagen i juni då de ska presentera det hela för varandra!
Avslutningsvis vill jag knyta an till ett inlägg som tydligt beskriver hur viktigt det är att modellera och stötta i undervisningen oavsett ämne. Klippet heter I DO, WE DO, YOU DO och är bara tre minuter.
Alla kan vi använda oss av detta då vi introducerar ett nytt arbetsområde. Vad vi behöver ta med oss i tankarna är att det är lektionen som är det viktigaste för eleverna  - det är där vi kan stötta dem!