Som förstelärare fokuserar jag på många intressanta arbetsuppgifter som till exempel att hålla mig aktuell med modern skolforskning, ta ett särskilt ansvar för ämnesutveckling och ämnesdidaktik, ta fram stödverktyg och läromedel som ska användas i undervisningen, coacha andra lärare genom metoddiskussioner samt andra skolutvecklingsuppdrag. Det var dessa uppgifter som lockade mig att söka försteläraruppdraget! Ständigt i fokus för min undervisning är praktiskt sprida forskning och följa vetenskapliga metoder. Skolverkets hemsida är en källa att ösa ur vad gäller detta. För några dagar sedan publicerades rapporten "Tekniktrender i skandinaviska skolor" som beskriver trender och tekniker som kan slå igenom på ett till fem års sikt. Spännande är att den också tar upp utmaningar för skolor.
Och här ser jag ett tydligt samband kring frågan Vilka förutsättningar ger jag eleverna för att de ska kunna vara kreativa? Den digitala satsningen som Mölndals stad gjort de senaste fyra åren har öppnat upp fantastiska möjligheter som kan kopplas samman med den senaste forskningen! Från att tidigare varit konsumenter får eleverna rollen som producenter i användningen av digitala verktyg. I mina ämnen engelska, svenska och svenska som andraspråk utmanar jag mig själv att använda andra redovisningsformer som att eleverna till exempel gör powerpointpresentationer, ljudinspelningar och inlämningar via Fronter. Nu i samband med Unikumimplementeringen ger jag eleverna feedback genom digitala matriser i linje med tankarna kring formativ bedömning (Dylan Wiliams och Christer Lundahl). Som ni förstått av mina tidigare inlägg drivs jag av en nyfikenhet att ständigt utvecklas och lära nytt som jag sedan testar i min undervisning. "Man lär så länge man har elever".
Kreativiteten kan också höjas genom att tipsa eleverna om olika hemsidor där de kan följa nyheter på engelska, träna grammatik genom interaktiva övningar, flipped classrooms-filmer så att de kommer förberedda till mina lektioner....ja, listan kan göras lång!
Men den viktigaste förutsättningen för att locka fram kreativiteten hos eleverna är att de känner sig trygga och det är a och o för mig som lärare. För att utvecklas kunskapsmässigt och som individ är detta huvudfokus. Och här kommer också lärmiljön in! En lockande miljö som inte ser ut som klassrummen har gjort de senaste 20 åren är ett måste.
Jag är otroligt glad för att jag kommit med i referensgruppen för Den nya skolan Fässberg, där jag ser framemot att få lyfta tankar och åsikter om en attraktiv skola som motsvarar förväntningarna på en modern skola. Vilket tillfälle att tillsammans med andra förstelärare med utgångspunkt i modern forskning få utbyta tankar kring hur man kan skapa en modern skola där eleverna ges bästa möjlighet till kreativitet!