måndag 16 februari 2015
Fortsättning på det coachande samtalet
Att hjälpa andra att växa och att sätta mål är grundpelarna inom coaching och nyfiken som jag är, bestämde jag mig för att genomföra ett helt coachsamtal utifrån de frågor vi fått av Camilla Rudevärn på förstelärarträffen i januari. Enligt instruktionerna kunde jag läsa "Kraften ligger i förmågan att ställa frågan i rätt ögonblick-timing. Timingen kräver ett djupt lyssnade och sedan en följsam fråga, som har stor kraft och tar in personen i växtzonen. För att en fråga ska ge resultat krävs en förtroendefull relation. Först då släpper försvar och den coachande är öppen för att utforska sina möjligheter." Jag valde en av mina mentorselever som varit med på det första coachsamtalet för att fokusera på det område som hen ville förbättra. Det blev ett spännande samtal, om än lite "ryckigt" då jag stundtals kände mig lite osäker. Jag försökte anteckna elevens tankar samtidigt som jag skulle lyssna aktivt och reflekterande och inte fokusera på nästkommande fråga. Vad jag känner nu efteråt, när jag utvärderar min coaching, är att jag behöver träna på det här sättet att samtala för att känna mig mer hemma i den nya rollen. Ännu är jag inte helt bekväm med att vänta på svar utan har fortfarande den inre pressen att försöka komma på lösningar. En utmaning på slutet av samtalet var att göra en kvittering dvs en sammanfattning.
Så om jag nu tänker framåt ska följande frågor genomsyra min roll som coach:
Var är du idag?
Vart vill du?
Vad behöver du göra?
Jag ser framemot tisdagen den 3 mars då vi ska få möta Gregor Schill och Christer Ferm. Rubriken för mötet är Kärnan och effekten av coaching + Action Learning - kraftfulla redskap för lärande och förändringsarbete.
Utifrån resonemanget ovan om coaching tycker jag att det är viktigt att leva som man lär, vara nyfiken och se nya perspektiv! Och med tanke på Fas 2 vt-15 för oss Förstelärare i Mölndal, som kommer att handla om bland annat Systematiskt kvalitetsarbete och formativ bedömning, vill jag slå ett slag för en webbaserad kurs,nämligen Bedömning och betyg anordnad av Karlstads Universitet. Kursen är uppbyggd på teoretiska avsnitt, filmer och texter, varvat med praktiska moment som man som pedagog genomför i sin undervisning. Den kan genomföras i valfritt tempo och består av sex moduler samt en slutuppgift. Själv har jag kommit halvvägs och känner redan att den ger värdefull kunskap kring bland annat det här med formativ och summativ bedömning och hur jag ska utgå från läroplanen på bästa sätt. Kanske också en hjälp i implementeringen av Unikum där vi på min enhet precis har tagit de första stegen!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)